GeneralQuins factors influeixen en la presa de decisions en la carrera professional?

Quins factors influeixen en la presa de decisions en la carrera professional?

Probablement, en algun moment de la teva etapa d’estudiant a la universitat  t’hagis plantejat cap on vols encaminar la teva carrera professional. Els estudis d’enginyeria industrial ofereixen moltíssimes possibilitats professionals i és fàcil sentir-se aclaparat en el moment de prendre les primeres decisions en aquest sentit.

Un principi per decidir quin tipus de feina ens resultarà més atractiva i gratificant és  fer un bon exercici d’autoconeixement; saber quines activitats o tasques se’ns donen millor, quines ens motiven més, per a què som bons, què connecta més amb la nostra personalitat i els nostres valors.

Sota la base de l’autoconeixement es desenvolupa el concepte d’ancoratge de carrera, introduït per Edgar Schein, professor al MIT Sloan School of Management i una de les figures clau del Desenvolupament Organitzacional.

Schein defineix l’ancoratge de carrera com el conjunt de percepcions que la persona té de sí mateixa en relació a les seves habilitats, capacitats, motius i necessitats. En la vida laboral l’ancoratge de carrera funciona com un camí que identifica el tipus de valor afegit que la persona pot oferir, els criteris i tipus de treballs que vol realitzar i identifica el nivell d’ambició amb el que un s’avalua a sí mateix.

Schein va identificar 8 ancoratges de carrera, cada un dels quals es relaciona amb habilitats, necessitats o valors de la persona.

En relació a les habilitats:

  • L’ancoratge tècnic-funcional correspon a les persones que prioritzen l’especialització i volen créixer dintre de la seva disciplina. Encara que podrien dirigir un equip tècnic, la gerència com a tal no els hi desperta molt d’interès.
  • L’ancoratge gerencial: les persones en les quals predomina aquest ancoratge tenen la seva meta en la gerència. Les posicions tècniques són considerades esglaons necessaris per arribar a nivells més alts en la carrera professional
  • L’ancoratge de creativitat-emprendoria: aquestes persones es caracteritzen pel seu desig constant de crear la seva pròpia empresa, fonamentat en la seva capacitat de prendre riscos i superar obstacles. Poden desenvolupar-se en organitzacions tradicionals en una primera etapa per buscar posteriorment nous reptes creant nous negocis, productes o serveis, encara que hagin de sacrificar estabilitat i temps lliure.

En relació a les necessitats:

  • L’ancoratge de seguretat i estabilitat: les persones marcades per aquest ancoratge tendeixen a fer el que els seus caps requereixen d’elles per mantenir la seguretat a la feina (p. e. Nivell retributiu, futur estable, bon pla de jubilació)
  • Ancoratge d’autonomia i independència: aquestes persones busquem com, quan i en quina qüestió específica treballar. Els interessa la flexibilitat i fugen de les normes i les restriccions. Això no vol dir que no puguin sentir-se còmodes treballant en relació de dependència, sempre que disposin d’un marge d’autonomia.
  • Ancoratge d’estil de vida: es tracta de persones que cerquen flexibilitat a la seva feina, privilegiant aquelles organitzacions que tinguin en compte els seus desitjos personals (horaris convenients, teletreball, llicències o permisos, etc.) Desitgen conservar l’harmonia entre les seves necessitats personals i els requeriments de la seva carrera, intentant que ambdós aspectes es desenvolupin de manera integrada.

En relació als valors:

  • L’ancoratge de servei: les persones amb aquest ancoratge estan motivades per valors que transcendeixen la feina, per tasques que aportin valor als demés, resoldre problemes col·lectius o la solidaritat entre d’altres.
  • Ancoratge de repte: són persones que busquen dedicar-se a trobar solucions a problemes complicats o superar obstacles. Un cop assolit l’objectiu, la motivació desapareix i busquen una nova font de desafiament.

L’ancoratge de carrera pot variar al llarg de la nostra carrera professional, degut a les circumstàncies que ens envolten en cada moment i les experiències que anem adquirint al llarg de la vida, però si sabem quina és la predominant en el moment de prendre una decisió a nivell professional serà més fàcil que prendre-la amb encert.

En resum, els ancoratges de carrera reflecteixen les necessitats i motivacions subjacents que la persona porta a l’edat adulta, però també els seus valors i el que és més important, les capacitats descobertes i percebudes. Aquest auto concepte sobre el que desitgem, el nostre sistema de valors, el tipus de persona que som i allò per al qual ens sentim més competents contribueix a la definició de les nostres eleccions a la carrera professional.

A l’assignatura de lliure elecció que s’imparteix per als estudiants de Màster d’Enginyeria Industrial a l’ESEIAAT i a l’ETSEIB podràs descobrir quin és el teu ancoratge predominant i conèixer altres eines d’autoanàlisi que et permetran prendre millors decisions en la teva carrera professional.

Montse Pérez 

Responsable de carreres professionals a Enginyers Industrials de Catalunya.

Diplomada en Relacions Laborals per la Universitat de Barcelona, Màster en Direcció de Recursos Humans per IdEC –Universitat Pompeu Fabra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Càtedra EIC - UPC
"Enginyeria i Empresa"
UPC
Universitat Politècnica de Catalunya
ND - Edif. R. Jordi Girona 31. Barcelona

ESEIAAT
c/ Colom 11. Terrassa
EIC
Enginyers Industrials de Catalunya
Via Laietana 39. Barcelona

Delegació del Vallès
c/ Indústria 18. Sabadell